Projektkultúra felmérése

A felmérés célja az, hogy áttekintse a Megrendelő területén a mindennapi munka során alkalmazott projektmenedzsment gyakorlatot, és az egyes részterületek fejlettségi szintjét. Ennek eredményeképp meghatározhatóak, illetve pontosíthatók a projektkultúra szintjének további emeléséhez szükséges feladatok.

A felmérés lényege az, hogy eredménye alapján meghatározhatók azok a területek, amelyek fejlesztésével a legrövidebb időn belül, a legjobban lehet a projektvezetés hatékonyságát növelni. A felmérés ugyanakkor alapot szolgáltathat arra is, hogy a projektmenedzsment terület célzott fejlesztésének hosszú távú stratégiáját meghatározva, egymás után elvégezhető lépésekre bontva tervezze meg a szervezet az ezzel kapcsolatos teendőket.

A felmérés során nemzetközi sztenderdek alapján készített projektkultúra fejlettségi kérdőívet alkalmazunk a jelenlegi helyzet meghatározására. A kérdőív használata biztosítja, hogy jól összehasonlítható, számszerűsíthető eredmények keletkezzenek, valamint a későbbiekben megismételhető legyen a felmérés.

A kérdések a projektmenedzsment egyes területein a napi munka során ma alkalmazott gyakorlatot vizsgálják. Minden kérdésnél a „nem”, „nem jellemző”, „részben”, „igen”, „kötelezően” lehetőségek közül kell értelemszerűen a napi gyakorlatot legjobban közelítő választ megjelölni. Amennyiben ezek egyike sem megfelelő az adott kérdés megválaszolására, akkor a válaszadóknak lehetősége van „nincs válasz” opcióra is.

A felmérés a projektmenedzsment alábbi, nemzetközi szabványok által is meghatározott részterületeire terjed ki:

  • Terjedelemmenedzsment;
  • Projekt integrációs menedzsment;
  • Rendelés/szállítás menedzsment;
  • Időmenedzsment;
  • Költségmenedzsment;
  • Kockázatmenedzsment;
  • Minőségmenedzsment;
  • Emberi erőforrás menedzsment;
  • Kommunikációs menedzsment;
  • Projekt portfólió menedzsment.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a projektmenedzsment érettségének felmérése általában olyankor merül fel igényként, amikor üzleti okokból szükségessé válik a projektmenedzsment terület fejlesztése, a gyakorló projektmenedzserek hatékonyabb támogatása. Szolgáltatásunkat

 

Ajánljuk

 

mindazon cégeknek, intézményeknek, illetve ezeken belüli szervezeti egységeknek, akik számára fontos a projektmenedzsment kultúra megalapozása és továbbfejlesztése.

Kérdezzen a szakértőnktől

Szűcs Éva

Vezető tanácsadó / Tréner

PMP

PMP minősítéssel rendelkező projektmenedzser, mérnök-közgazdász, a projektmenedzsment kultúra fejlesztési szolgáltatáscsomagunk szakértője, a képzési terület felelőse.

Kapcsolódó referenciáink