PM szervezet felállítása, működés támogatása

Meggyőződésünk, hogy a vállalatoknál, intézményeknél a projektek sikeres megvalósítását nagyban elősegíti a működési környezetre szabott, hatékony PM-szervezet felállítása, a szolgáltatási terület és ennek szervezeti kapcsolódásainak (pl. kontrolling szervezettel) pontos meghatározása, a vonatkozó üzleti folyamatok egyértelmű definiálása.

A projektmenedzsment tevékenység sikerét jelentős mértékben emelheti továbbá a projektvezetői feladatokat ellátó munkatársak releváns tapasztalatainak felmérése, szakmai minősítése, fejlesztendő kompetenciáik, és továbbképzési lehetőségeik meghatározása.

A szervezet felállítása és a kompetencia felmérés előkészítése során fontosnak tartjuk a projektmenedzsment tevékenységgel, projektfolyamatokkal és projektvezetőkkel kapcsolatos vezetői elvárások, és a vonatkozó belső szabályozás tisztázását. Ezen információk megismerése lehetővé teszi, hogy a felmérés során tanácsadóink maximális mértékben figyelembe vegyék az ügyfél igényeit.

A PM szervezet felállítása során végzett főbb tevékenységeink:

 1. Előzetes helyzetfelmérés, vezetői elvárások tisztázása interjúk formájában;
 2. PM-szervezet felállítása:
  1. a szervezet funkcióinak, szolgáltatási területeinek meghatározása;
  2. a szervezet struktúrájának kialakítása;
  3. HR kapacitás tervezés;
  4. szükséges kompetenciák meghatározása;
  5. a szabályozási környezetbe illeszkedő vonatkozó szabályzatok kidolgozása.
 3. PM-kompetenciák felmérése
  1. Írásbeli és szóbeli információgyűjtés a jelöltekről (szakmai önéletrajzok, vezetői- és önértékelő kérdőívek, interjúk), – a szükséges technikai háttér és igény szerinti személyes segítségnyújtás biztosítása;
  2. Információk megerősítése (vezetői egyeztetések);
  3. Személyes értékelőlapok elkészítése (eredmények, erősségek, fejlesztendő területek, javasolt szakmai továbbképzések);
 4. Eredmények összefoglalása, igény szerinti prezentálása.

Egy új, vagy átalakított Projektiroda munkájának zökkenőmentes indításához és kezdeti működéséhez fontos egy

 

tapasztalt, támogató, tanácsadó.

 

A kezdeti bizonytalanságok, hibák nagyban rombolják a PMO hitelét, rosszabb esetben megkérdőjelezhetik létjogosultságát. Egy jó szellemben működő, szolgáltató jellegű PMO hamar kivívhatja a többi szervezet elismerését, befogadását a vállalati rendszerbe.

A projektmenedzsment szervezet felállítási és egyéni kompetencia-felmérési szolgáltatásunkat

 

ajánljuk

 

mindazon cégeknek és intézményeknek, akik számára fontos, hogy projektjeik magas színvonalú szakmai támogatást kapjanak egy erre a célra létrehozott belső szervezeti egységtől, valamint, hogy különböző szintű projektjeiket a megfelelő képességekkel és tapasztalatokkal rendelkező, jól felkészült munkatársak vezessék, illetve akik elkötelezettek a projektmenedzsment kompetenciáik hosszú távú, tervezett fejlesztése ügyében.

Meglévő PM szervezet működésének támogatása

A működés támogatása során segítjük a PM-szervezetet a társszervezetekkel történő zökkenőmentes együttműködés, vállalati szinten elismert, üzleti hasznot teremtő szolgáltató szerep betöltésében.

A PM szervezet támogatása során végzett főbb tevékenységeink
 • Igénykezelés, priorizálással, rangsorolással.
 • Futó projektek portfólió információinak kezelése, státusz adatok gyűjtése.
 • Portfólió adatok elemzése, döntés előkészítés támogatása, riportok, jelentések összeállítása.
 • PMO által felügyelt, kiemelt projektek vezetése, esetleg támogatása, vagy minőségbiztosítása.
 • IT támogató eszköz alkalmazás adminisztrátori feladatainak ellátása.
 • Projektvezetők és egyéb felhasználók támogatása az IT eszköz kezelésében.

Meglévő PM szervezet működésének támogatását

 

ajánljuk

Projektirodát létrehozó, működtető, társaságoknak, ahol már az indítástól fontos a hatékony működés, a társszervezetekkel történő zökkenőmentes együttműködés, és a vállalati szintű elfogadottság.

Szolgáltatásunkat ajánljuk még olyan társaságoknak is, ahol rövidebb, hosszabb időre belső erőforrás, vagy kompetencia hiány miatt betöltetlen PMO szerepek vannak, amelyek nagyban hátráltatják az eredményes működést.

  Kérdezzen a szakértőnktől

  Szűcs Éva

  Vezető tanácsadó / Tréner

  PMP-Logo

  PMP minősítéssel rendelkező projektmenedzser, mérnök-közgazdász, a projektmenedzsment kultúra fejlesztési szolgáltatáscsomagunk szakértője, a képzési terület felelőse.

  Kapcsolódó referenciáink